The civilizations - atlantheuos
Bine ati venit!
Inainte de a scrie in forum, va rugam sa cititi regulamentul forumului
The civilizations - atlantheuos
Bine ati venit!
Inainte de a scrie in forum, va rugam sa cititi regulamentul forumului
The civilizations - atlantheuos
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

The civilizations - atlantheuos

Created by Atlant Atlantheuos This is a different site where you make find to various things or objectives about a different works (history, games, documents, every so things)Realizat de Atlant AtlantheuosAcesta este un site diferit unde poți găsi
 
AcasaPortalGalerieUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Eroul Necunoscut - vestigiu național contemporan

In jos 
AutorMesaj
Admin
Admin
Admin
Admin


Numarul mesajelor : 100
Data de inscriere : 21/05/2008
Localizare : România

Eroul Necunoscut - vestigiu național contemporan Empty
MesajSubiect: Eroul Necunoscut - vestigiu național contemporan   Eroul Necunoscut - vestigiu național contemporan Icon_minitimeMar Iun 17, 2008 4:48 pm

Povestea Eroului Necunoscut
Istoric

Conform traditiei, de Ziua Inaltarii Domnului, prin hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, se comemoreaza si Ziua Eroilor. Dangatele clopotelor, imnurile de slava ce strabat cupolele bisericilor, mirosul de tamaie din cimitire vestesc in cele patru zari ca cei care au pus mai presus de viata lor trecatoare eternitatea Romaniei sunt inca vii in amintirea urmasilor. In aceasta zi, a ridicarii la ceruri a Mantuitorului, credinciosii se roaga in taina ca eroii sa vegheze din ceruri la destinele Romaniei. Construirea viitoarei Catedrale Patriarhale in Parcul Carol reprezinta ingemanarea armonioasa cu Mormantul Eroului Necunoscut, simbolul jertfelor noastre istorice. Potrivit traditiei crestine, cultul sfintilor Bisericii este in stransa legatura cu cultul eroilor neamului. Primul hram al acestei catedrale este Inaltarea Domnului (care este si Ziua Eroilor - sarbatoare nationala), iar cel de-al doilea este Sfantul Andrei, Apostolul "lupilor" de la Dunare. In prag de Inaltare, Lumea credintei va prezinta povestea Eroului Necunoscut.
Amenajat in 1923 pe terasa Muzeului Militar, Mormantul Eroului Necunoscut este strajuit de o cruce si de o flacara care arde zi si noapte. In anul 1958, din dispozitia autoritatilor comuniste, Eroul Necunoscut a fost depus in Mausoleul de la Marasesti, iar pavilioanele (inclusiv Muzeul Militar) au fost demolate, spre a face loc unui nou edificiu, dedicat liderilor comunisti decedati, mausoleu (inalt de 48 de m) ridicat pana in 1963. La 26 octombrie 1991, ramasitele Eroului Necunoscut au fost readuse pe vechiul amplasament.
Sub impulsul modelelor occidentale, in 1921 se punea si in Romania problema desemnarii unui "Erou Necunoscut", ca simbol unic de omagiere a jertfelor nationale. Pentru aceasta a fost constituit, "sub presedintia generalului Gorsky, sub-sef al Marelui Stat Major si secretar general al Ministerului de Razboi, un comitet care avea drept sarcina studierea aducerii Eroului Necunoscut".
Prin hotararea comisiei speciale, la 5 mai 1923 s-a stabilit exhumarea a 9 eroi necunoscuti din urmatoarele localitati: Marasesti, Marasti, Grozesti - jud. Bacau, Cimitirul Ciresoaia - com. Poieni (Bacau), Azuga, Topraisar - jud. Constanta, Rasovita (Arcani) - jud. Gorj, Balaria - jud. Vlasca si Ciucea - jud. Cojocna (Transilvania). Acestor 9 eroi, pentru o mai autentica simbolistica a infratirii tuturor romanilor, li se alatura, la data de 9 mai 1923, prin hotararea Ministerului de Razboi, inca unul din Chisinau (Basarabia).
Osemintele celor zece au fost asezate in sicrie de stejar, captusite cu tabla de zinc, toate de acelasi model, si transportate la biserica din Marasesti. Dintre acestea, doar unul era desemnat pentru a deveni Eroul Necunoscut al Romaniei si trebuia adus la Bucuresti in ziua de 15 mai. Ajuns in Capitala, era depus la Biserica "Mihai Voda", pentru doua zile de pelerinaj, urmand ca pe 17 mai 1923 sa fie inhumat definitiv in Parcul Carol.
Orfanul de razboi Eroul Necunoscut - vestigiu național contemporan Erou2

O preocupare speciala a Ministerului de Razboi a fost aceea de a numi o persoana care sa desemneze Eroul Necunoscut al Romaniei. Prin ordinul nr. 567, Ministerul a dispus alegerea unui orfan de razboi, elev in clasa I a unuia dintre liceele militare, cu media cea mai buna la invatamant si cu un comportament moral desavarsit. Raspunsul venea la 5 mai 1923: "Din cele patru rapoarte sosite de la liceele militare din Iasi, Craiova, Chisinau si Manastirea Dealu, cel mai bun orfan de razboi este elevul Amilcar Sandulescu (foto medalion), din clasa I a liceului militar D.A. Sturdza din Craiova". Liceul a fost anuntat ca elevul desemnat pentru maretul eveniment a fost Amilcar Sandulescu, care urma sa se prezinte la Marasesti in ziua de 13 mai, insotit de un ofiter.
Acesta este tatal meu !

Pana pe 13 mai, toate sicriile au ajuns la Marasesti. Acestea au fost intampinate in gara locala de catre o companie de onoare, cu drapel si muzica militara. La ora 6.00, pe 14 mai 1923, sosea la Marasesti, intr-un tren special, Amilcar Sandulescu, impreuna cu ministrul de Razboi Gheorghe Mardarescu. Ceremonia a inceput la orele 3 dupa-amiaza, slujba religioasa fiind oficiata de episcopul militar Stefulescu. Dupa Te-Deum a urmat momentul cel mare. "M-am dus inaintea celor zece sicrie tremurand si stateam la indoiala pe care sa pun mana. Dar, deodata, m-am dus la sicriul al patrulea. Indemnat de constiinta, am pus mana pe el. In momentul acela, un mare fior mi-a strabatut tot sufletul si mi-au venit pe buze cuvintele: Acesta este tatal meu. Ingenunchind, m-am rugat: Doamne, Dumnezeul meu, ai in paza pe toti eroii neamului, ai si pe tatal meu", si-a amintit Amilcar Sandulescu.
Dupa impresionantul moment, cele 9 cosciuge ramase nedesemnate au fost inhumate in cimitirul din Marasesti, pe tot parcursul fiind conduse de un impresionant cortegiu funerar, avandu-l in frunte pe insusi generalul Mardarescu si traversat de o escadrila de 6 aeroplane.
In aceeasi zi, spre seara, Eroul Necunoscut pleca spre Bucuresti. Joi 17 mai 1923, de Inaltarea Domnului, cand se paznuia si Ziua Eroilor, in onorul intregii tari, Eroul Necunoscut isi gasea linistea postuma in Parcul Carol din inima Capitalei. Pe placa de mormant, strajuita de o flacara care arde neintrerupt, sta scris: "Aici odihneste fericit intru Domnul Ostasul Necunoscut savarsit din viata in jertfa pentru unitatea Neamului Romanesc. Pe oasele lui odihneste pamantul Romaniei Intregite. 1916-1919".

Florian BICHIR
Lumea credintei, anul II, nr. 5(10)

Articol Copiat www.crestinortodox.ro/Povestea_Eroului_Necunoscut-53-508.html
Aflat drepturilor autorului - All rights reserved
Sus In jos
https://atlantheuos-ro1.forumgratuit.ro
 
Eroul Necunoscut - vestigiu național contemporan
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
The civilizations - atlantheuos :: Forumul general :: Documente :: Istorie :: Istoria Românilor :: Perioada Modernă și cea Contemporană :: Vestigii și Simboluri Românești-
Mergi direct la: