The civilizations - atlantheuos
Bine ati venit!
Inainte de a scrie in forum, va rugam sa cititi regulamentul forumului
The civilizations - atlantheuos
Vrei să reactionezi la acest mesaj? Creati un cont în câteva clicuri sau conectati-vă pentru a continua.

The civilizations - atlantheuos

Created by Atlant Atlantheuos This is a different site where you make find to various things or objectives about a different works (history, games, documents, every so things)Realizat de Atlant AtlantheuosAcesta este un site diferit unde poți găsi
 
AcasaPortalGalerieCăutareÎnregistrareConectare

 

 Teritoriul istoric - spațiul carpato-danubiano-pontic

In jos 
AutorMesaj
Admin
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 100
Data de inscriere : 21/05/2008
Localizare : România

Teritoriul istoric - spațiul carpato-danubiano-pontic Empty
MesajSubiect: Teritoriul istoric - spațiul carpato-danubiano-pontic   Teritoriul istoric - spațiul carpato-danubiano-pontic Icon_minitimeSam Iun 07, 2008 10:59 am

"Daci" și "geti" sunt două denumiri pentru unul și același popor. Numele de geți apare în textele grecești (începând cu Istoria lui Herodot, secolul 5 i.Hr), iar cel de daci este folosit de romani. Probabil, acestea erau numele unor triburi mai importante, care au fost mai târziu preluate de întregul popor, sau cel puțin de părți semnificative ale acestuia. Istoricii moderni atribuie acestui popor numele de geto-daci.
Scrierile antice, descoperirile arheologice și denumirile locurilor (toponimia) dovedesc unitatea geto-dacilor.

Între 2500-2000 î.Hr. triburile indo-euuropene au migrat din stepele de la nordul Mării Negre și au ocupat întreg teritoriul Europei. Nou-veniții au asimilat toate populațiile autohtone și au impus pretutindeni limba indo-europeană.
Dupa un proces de separare și individualizare, aceste populații indo-europene au devenit popoarele vechi ale Europei: grecii, italicii, celții, germanii, ilirii.
Dacii au fost, de asemenea, un astfel de popor indo-european, care a fost complet individualizat în spațiul carpato-danubian la inceputul epocii fierului (secolul 9 î.Hr.)

Tot de la Herodot ne-au ramas unele inforrmatii despre teritoriul de la nord de Dunare:
- prima se referă la cânepa ce crește în aceasta țară, care este folositã de locuitori la confecționarea îmbrăcămintei.
- a doua ne vorbește depre numărul mare de albine de la nordul fluviului, Dacia fiind o adevarată țară a mierii.

În prima jumatate a mileniului 1 î.Hr. are loc invazia dinspre est, dinspre stepele de la nordul Marii Caspice, a scitilor. Pentru cateva secole, scitii au dominat politic teritoriile din stânga Dunãrii. Cea mai importantã influenta a scitilor asupra dacilor a fost metoda superioara de prelucrare a fierului si a altor metale. Alta consecintã a invaziei scitilor a fost expansiunea dacilor spre nord, vest si sud, care a avut loc intre 900-500 î.Hr. si care poate fi observata pe hartile lui Ptolemeu, unde dacii apar în-afara zonei lor traditionale.

Dacii au locuit în antichitate un spatiu întins, incluzând România de astazi, dar și Moldova, părți din Bulgaria, Ungaria, Ucraina. Dacii faceau parte din familia indo-europeeana de popoare. Erau un popor sedentar, de oameni curajosi si cinstiti, care duceau o viata modesta. Curajul il datorau în cea mai mare parte credintei lor în nemurire, pe care au primit-o de la profetul si zeul lor Zalmoxis.
Cei mai importanti regi ai dacilor au fostt Dromihete, Burebista si Decebal; ei au reusit sã organizeze state puternice si s-au dovedit a fi iscusiti strategi militari. Civilizatia dacilor s-a dezvoltat foarte mmult între secolole II î.Hr. si I d.Hr., în special în zona capitalei statului dac, Sarmizegetusa Regia. Sistemul de fortificatii din jurul Sarmizeegetusei, arhitectura sacra, atelierele de prelucrat fier, sunt toate unice în Europa antica, din afara lumii greco-romane.
Sus In jos
https://atlantheuos-ro1.forumgratuit.ro
 
Teritoriul istoric - spațiul carpato-danubiano-pontic
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
The civilizations - atlantheuos :: Forumul general :: Documente :: Istorie :: Istoria Românilor :: Origini :: Populația Dacă-
Mergi direct la: